duminică, 27 noiembrie 2016

Tipare facute la computer - Patternmaker 7

Desenez tipare cu programul Patternmaker7. Tiparele ies asa, la marimea normala. Se printuiesc pe foi diferite, care trebuie lipite apoi. E ceva munca. Cand voi fi sigura ca tiparul este bun si probat, am sa-l duc la un magazin Copy-Copy (de copiat si printuit) ca sa mi-l printuiasca pe foaie lata.


Programul meu preferat, versiunea a 7-a. Nu pentru ca ar fi cel mai bun, poate nu este, ci pentru ca il cunosc bine si pot desena cu el tipare, pot masura, taia, desface taieturile sau face pliuri, adica adauga sau scoate excesul de material. Exact tot ce pot face cu foarfeca si cu lipiciul pe hartie, pot face si pe computer. Ca sa nu mai vorbesc de usurinta cu care desenezi linii si unghiuri drepte.
Am inteles insa ca poti face asta si cu Corell Draw, dar n-am incercat niciodata.



1. Trebuie sa te masori exact cum zic ei, sa faci o bluza de incercare din stamba ca sa vezi unde ai gresit la masurat. Pe bluza marchezi liniile verticale si orizontale de la talie sau de la linia bustului si marchezi si varful bustului (Bust point + BP). Liniile de balanta, care te ajuta sa vezi daca materialul pica bine pe fir.
Ai nevoie de mai multe masuri, dar ti se explica cu poze cum trebuie sa le iei corect.


2. Al doilea punct care trebuie stiut dinainte este ca personele cu bust mai mare trebuie sa faca niste artificii de calcul ca sa invete computerul sa le creeze lungime si largime in plus peste bust. Computerul gandeste in sutiene cu cupa B, hai sa zicem si C! Dar daca ai un sutien cu masura mai mare, trebuie sa fii mai isteata decat programul si sa iti iei masurile ca si cum ai fi doua persoane diferite: una cu dimensiunile tale, dar cu lungimea peste piept de parca ai avea sutin B (deci cu lungimea fetei mai mica decat cea reala) si o a doua persoana cu spatele mult mai lung decat al tau, dar tot atat de lung ca al unei persoane cu bustul de largimea L al tau, dar avand sutien B.
De la prima persoana vei folosi tiparul de la spate si de la a doua tiparul de la fata. Maneca si gulerul sunt identice (am verificat).



Obtii asa ceva (tiparul pentru mine de pulovar). Vezi aici ca am doua tipare de fata unul peste altul si ca au lungimi diferite. Spatele lung l-am sters, ca nu am nevoie de el. Era tot cu 3,9 cm mai lung decat spatele meu adevarat. Asa cum spatele in negru este cu 3,9 cm prea scurt peste pieptul meu (D).



Cum luam măsurile

Înainte să te apuci de tranșat materiale, nu uita că există niște dimensiuni necesare construirii unui tipar. Pentru asta ai nevoie de persoana pe care vrei s-o măsori, de un centimentru, o foaie și ceva de scris. Nu uita să înconjori talia cu o panglică de 1cm. Te ajută la măsurătoare.
IC este înălțimea corpului. Așează persoana,desculță, lângă un perete și măsoară distanța din podea până în creștet. Sau invers, cum îți este mai simplu.
masuratori
Măsurile de lungime se fac în felul următor:
Lt este lungimea spatelui până în talie. Măsoară de la osul cefei până la partea inferioară a panglicii.
Lpr (L fustă/Lpantalon) este lungimea produsului. Măsoară în funcție de dorința fiecăruia.
Lf este lungimea feței. Nu lungimea feței tale care se sperie de o bucată de material și trei operații matematice. Este vorba despre lungimea feței produsului tău. Începe măsurarea de la umăr, trecând centimetrul peste partea cea mai dezvoltată a bustului, până la marginea inferioară a panglicii.
Lp este lungimea pensei de bust. Fixezi centimetrul la umăr, treci peste partea cea mai dezvoltată a bustului apoi lași să „cadă” liber. Vârful pensei este locul unde centimentrul se desparte de bust.
Lu, lungimea umărului și Lm, lungimea mânecii, se iau împreună. Fixezi centimetrul la baza gâtului și continui pe linia umărului și a mâinii întinse până la încheietura degetului mare cu palma. În funcție de forma mânecii separi cele două măsuri.
Nu uita să notezi.
Următoarele tipuri de măsuri sunt cele de circumferință. Se face înconjurul corpului după cum urmează:
CB, circumferința bustului – peste partea cea mai dezvoltată a bustului
CT, circumferința taliei – pe direcția panglicii legate în talie
CG, circumferința gâtului – la baza gâtului
Vei nota aceste măsuri atât întregi cât și pe jumătate (fiecare măsurătoare o împarți la 2)
Ultimele măsuri sunt cele de lățime:
Ls este lățimea spatelui. O măsori de la o încheietură la alta a brațului, trecând centimetrul peste partea cea mai dezvoltată a omoplaților
Lf este lățimea feței. O măsori deasupra bustului,de la o incheietură la alta a brațului
Vei mai măsura distanța dintre sâni pentru determinarea poziției pensei de bust.
Nu vei avea nevoie de toate aceste măsuri dacă vrei să-ți faci o fustă, un pantalon sau o vestă. Dar este bine să știi ce trebuie să măsori și cum, înainte să te apuci de treabă.

Ce contine un plic cu tipare de croitorie




n general se lucreaza cu trei siluete: 
- ajustata (produsul cuprinde strans corpul, subliniindu-i forma), 
- semiajustata (produsul urmareste usor forma corpului dar nu o subliniaza),
- larga (forma corpului nu se distinge).
 
In concluzie :
 
  • Industria de confectii se caracterizeaza prin urmatoarele elemente:
 - produsele se adreseaza anumitor grupe de purtatori (varsta, sex, conformatie); 
- tiparele de serie sau tiparele de confectii utilizate se realizeaza pentru anumite corpuri tip, de obicei pentru corpul tip mediu.
Imagine similară
 
Orice segment de populatie are propriul sistem de marimi, descris de un set de corpuri tip (conformatii) si este alcatuit dintr-un numar considerabil de variante tipodimensionale, reprezentative. La femei, conformatia este data de diferenta dintre circumferinta soldului si bustului. 
 
Orice sistem de marimi, poate suferi modificari de la o generatie la alta. In urma anchetei antropometrice, efectuata in tara noastra in perioada 2008-2009, s-a elaborat SR 13545:2010 (Imbracaminte. Dimensiunile corpurilor si marimi de confectii pentru femei). Conform acestui standard, populatia adulta de sex feminin din Romania este reprezentata de 6 conformatii (A,B,C,D,E,F) si 4 inaltimi standard  (152, 160, 168, 176). In general, fiecarei combinatie de tipul conformatie-inaltime ii corespunde 11 marimi (40, 42, 44, 46, 48, 50, 52, 54, 56, 58, 60), rezultand in total 220 variante tipodimensionale.
 
Imagine similară
Daca  circumferinta bustului este mai mica de 103,9 cm, corpul tip mediu este reprezentat de corpul tip D. Daca  circumferinta bustului este mai mare de 104 cm, corpul tip mediu este reprezentat de corpul tip C. Inaltimea reprezentativa pentru femei este de 164 cm. La corpul tip D, diferenta dintre circumferinta soldului si bustului este de 8 cm. La corpul tip C, diferenta dintre circumferinta soldului si bustului este de 4 cm. Detalii suplimentare in SR 13545:2010.
 

http://www.tiparedecroitorie.ro/ce-contine-un-tipar-de-croitorie

Tipare de confectii

Tipare de croitorie sau Tipare de confectii = modelul pe hartie = constructii geometrice plane dupa care se confectioneaza produsul de imbracaminte.

Tiparele de croitorie pot fi tipare de baza si tipare de model. Tiparele de baza reprezinta cele mai simple constructii ale elementelor principale ce compun un produs de imbracaminte, caracterizat de o anumita croiala si silueta. De exemplu, un pardesiu de croiala clasica, prezinta ca elemente constructive principale fata, spatele si maneca.Tiparele de baza se construiesc cu ajutorul dimensiunilor corporale si adaosurilor constructive. In vederea realizarii unui model se pleaca de la tiparele de baza potrivite, care se modifica (modeleaza), introducand particularitatile modelului.
 Cu cat numarul dimensiunilor corporale este mai mare, cu atat garantia obtinerii unor tipare corecte este mai mare. In principiu, daca se cunosc doar dimensiunile principale  (inaltimea corpului, circumferinta bustului si circumferinta soldurilor) se pot realiza doar tipare de serie numite si tipare standard, la care dimensiunile secundare sunt inlocuie cu relatii matematice. Deoarece producatorii de confectii lucreaza cu tipare standard, acest gen de tipare se denumesc tipare de confectii.
  
Daca dimensiunile principale ale corpului se suplimenteaza cu un numar suficient de dimensiuni secundare, se pot realiza tipare pentru imbracaminte personalizata, numite si tipare individualizate sau tipare made to measure (MTM). Acest gen de tipare fiind realizate preponderent in ateliere (croitorii) ce lucreaza pe baza de comanda, se denumesc tipare de croitorie.
Imagine similară
Setul optim de dimensiuni necesare realizarii tiparelor este influentat de tipul produsului si de silueta acestuia. Silueta sau forma produsului de imbracaminte este data de valoarea adaosurilor constructive. La constructia tiparelor, circumferintele corpului (bust, talie si sold) se suplimenteaza cu adaosuri, pentru ca produsul confectionat sa prezinte lejeritatea si forma dorite. Cu cat produsele sunt situate mai departe de corp cu atat adaosurile utilizate sunt mai mari. Adaosurile mari permit micsorarea dimensiunilor corporale implicate in constructie.